Altında Fed'in Faiz Belirsizliği Fiyatlanıyor!

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 6 Eylül 2022 10:28
Altında Fed'in Faiz Belirsizliği Fiyatlanıyor!

Altında Fed'in Faiz Belirsizliği Fiyatlanıyor!


FED’İN FAİZ KARARI NE OLACAK?

Küresel çapta para politikalarına yön veren ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayı toplantısında alacağı kararlar belirsizliğini koruyor. Bir önceki toplantısını Temmuz ayında gerçekleştiren ve 75 baz puanlık faiz artırımı ile oldukça "şahin" bir adım atan Fed'in toplantı tutanaklarında verdiği sinyaller, gelecek aylar için veri odaklı ve daha ılımlı bir politikaya işaret etmişti.


Buna karşın Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu kapsamında yaptığı açıklamalar 75 baz puanlık faiz artırımına kapıyı aralamış, sonraki süreçte banka üyelerinin yönlendirmeleri de bu ihtimali desteklemişti.


EN KUVVETLİ İHTİMAL ’75 BAZ PUAN’ ARTIŞ

Açıklanan verilerin karışık sinyaller vermesi ve artan jeopolitik risklerle bankanın bu ayki toplantısına ilişkin beklentiler değişkenlik gösterirken, halihazırda para piyasalarında Fed'in 20-21 Eylül'de 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 58 olarak fiyatlanıyor.

Banka'nın 1-2 Kasım ve 13-14 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantılarda ise 50'şer baz puanlık faiz artırımına gitmesine daha yüksek bir olasılık veriliyor. Her ne kadar son ana kadar değişkenlik gösterse de, bu beklentilerin gerçekleşmesi durumunda Banka; 3 toplantısında 175 baz puanlık artırıma giderek yıl sonunda politika faizini 400-425 aralığına çıkarmış olacak.


DOLAR ENDEKSİ 20 YILIN ZİRVESİNDE

ABD'de dün tatil nedeniyle kapalı olan piyasalar bugün tekrar işleme açılıyor. Dolar endeksi dün, 110,3'le son 20 yılın en yükseğini görmesinin ardından yeni günde 109,7 seviyesinde bulunuyor. Yurt içinde ise dolar/TL kuru 18,23 seviyesinin üzerinde hareket ediyor.


ONSTAKİ YÜKSELİŞ GRAM ALTINA YARADI

Ons altın dün 1700 dolar üzerinde tutunduktan sonra bugün 1737 dolar seviyesini test etti. Analistler özellikle 1725 dolar üzerinde kalıcılık devam ederse yükselişin devamının beklendiğini dile getiriyor.

Gram altın ise dün 1000 TL üzerinde tutunmaya devam ederken gün içinde sadece 5 TL oynaklıkla günü tamamladı. Bunda ABD piyasalarının kapalı olmasının etkisi olduğu gibi kurda yatay fiyatlamanın ons altın ile birlikte tüm gün devam etmesi de belirleyici oldu. Analistler gram altın fiyatları için “1.000 TL seviyesinin üzerinde tutunduğu sürece geri çekilmeler sınırlı kalabilir” yorumunu yaptılar.


Gram altın fiyatı şu sıralar 1008 liradan satışa sunuluyor.


ALTIN BASKI ALTINA GİREBİLİR

City Index’te kıdemli piyasa analisti Matt Simpson ise yaptığı değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Fed toplantısına iki haftadan biraz daha uzun bir süre var. ‘Karartma dönemi’ hızla yaklaşıyor. Bu yüzden, Fed üyelerinden bu hafta yapılacak herhangi bir yorum, fed politikasında iğneyi hareket ettirme kabiliyetine sahip. Bu nedenle yatırımcılar bu konuşmaları yakından takip edecek. 75 baz puanlık bir artışa atıfta bulunan herhangi bir yorum, muhtemelen altın fiyatlarını baskı altında tutacak”


-finans.mynet.com-


Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!