Sanayi Üretim Endeksi Beklentiyi Karşılamadı

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 13 Eylül 2021 00:00
Sanayi Üretim Endeksi Beklentiyi Karşılamadı

Sanayi Üretim Endeksi Beklentiyi Karşılamadı


Sanayi sektöründeki yakın dönem durumu takip eden Sanayi Üretim Endeksi, Temmuz ayında aylık % 4,2 azalırken yıllık bazda %8,7 ile beklenti altında artış gösterdi. Aylık bazda bu yıl içinde ilk defa gerileme yaşandı ve bu seviye Nisan 2020 sonrası en düşük seviye oldu. Nisan-Mayıs ve Haziran döneminde baz etkisiyle oldukça yüksek oranda artış gösteren sanayi üretimi Temmuz ayında yıllık bazda Şubat ayındaki %8,8 artış sonrası en düşük artışı gösterdi.


Endeksin bileşenlerindeki değişime baktığımızda;


Aylık bazda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %1,8 ve imalat sanayi sektörü endeksi %5,0 azaldı. Alt sektörlerden sadece elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,5 arttı.


Yıllık bazda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %15,2, imalat sanayi sektörü endeksi %7,9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %11,7 arttı.


Bugün açıklanan bir diğer veri olan perakende satışlar, Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,7 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %2,6, otomotiv yakıtı satışları %0,4 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %0,2 azaldı.


Perakende sektöründeki değişimi ve aynı zamanda hane halkının harcama isteğini de gösteren endeks, baz etkisinin geçmesinin ardından Temmuz ayında yıllık bazda %12,3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %5,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %18,2, otomotiv yakıtı satışları %8,1 arttı. Cari fiyatlarla perakende ciro 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,5, bir önceki yılın aynı ayına göre %32,7 arttı.

(ınvestıng)

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!