Borsa Kendini Toparlıyor Alımlar Artıyor

Borsa Kendini Toparlıyor Alımlar Artıyor


Küresel piyasalar güne başlarken yön bulmakta zorlanıyor. Asya tarafında Evergrande krizi ile başlayan gelişmeler baskı unsuru olmaya devam ederken, enerji fiyatları ve ABD'de faizlerin seyri piyasa fiyatlamalarında etkili oluyor. Gözler bugün ABD’de açıklanacak olan enflasyon verisine çevrilirken, başta faizler olmak üzere dalgalanmanın artması bekleniyor. Son dönemde Avrupa'da tedarik zincirinde aksamalar ve enerji fiyatlarında artışların neden olduğu zayıf görünüm izlenmeye devam ediyor.


Küresel piyasalarda enerji fiyatlarındaki artışın da destek olduğu enflasyon endişeleri mevcut yerini korurken, yön arayışı ve oynaklık etkili oluyor. BIST 100 dün küresel piyasalardaki kararsız görünümün etkisi ile sınırlı bir alanda hareket ettikten sonra günü önceki gün kapanışına yakın 1.417 puandan tamamladı. Yatay görünüme rağmen işlem hacmi son dönemdeki seyrin bir miktar üzerinde oluştu. Bugüne yükselişle başlayan endeks, açılış sonrasında alımlar hızlandı. Bu sabah küresel piyasalardaki karışık kararsız görünüm devam ederken, Asya piyasalarında karışık seyir izlendi. ABD endekslerinde dünkü sınırlı kayıpların ardından, endeks vadeli kontratlarının bugüne karışık seyirle başlaması dikkati çekerken, bugün başlayacak bilanço sezonunun hisse bazlı hareketleri artırabileceği belirtiliyor. Avrupa borsaları Almanya hariç düşüşle açıldı. 


Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün güne yükselişle başlamasının ardından döviz kurlarındaki yükseliş ve azalan küresel risk iştahının etkisiyle kapanışa yakın kazançlarını geri verdi ve günü yüzde 0,04'lük sınırlı artışla 1.416,82 puandan tamamladı. 


Bu arada, Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahminini 2021 için yüzde 5,8'den yüzde 9'a yükseltirken, 2022 için yüzde 3,3 düzeyinde bıraktı.


Analistler, rekor seviyelere yükselen emtia fiyatlarının küresel bazda enflasyon baskısı oluşturmaya devam ettiğini, artan belirsizliklerin pay piyasalarını negatif etkilediğini söyledi.


Bugün yurt içinde konut satış istatistiklerinin, yurt dışında ise FOMC toplantı tutanakları, ABD ve Almanya'da enflasyon ile Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edilecek.


Teknik açıdan BİST 100 endeksinde, 1.375 ana destek bölgesinde yaşanan dip arayışı sonrası başlayan tepki yükselişi, dün 1.425 seviyesinde bulunan ilk önemli hedef noktasına ulaştı. Piyasada, yukarı yönlü ataklarda 1.425 seviyesi ilk önemli hedef noktası olurken, endeksin bu dirençte oluşacak seans içi baskılarla geri çekilmelerde 1.410 üzerinde dengelenmesi gerekiyor. Bu ara desteği korumayı başaracak hareketlerin ise piyasada 1.425 direncini üzerinde 1.450 seviyesini hedeflemesi bekleniyor. Endeksin 1.410-1.415 altında ise 1.403 seviyesine kadar geri çekilmesini devam ettirmesi beklenirken, bu seviye altında kapanış yapması halinde bir boğa tuzağı oluşması ve satış baskısının 1.373-1.379 aralığına kadar devam etme riskinin oluşması bekleniyor. Yükselişlerin düşük hacimle gerçekleşmesi boğa tuzağı riskinin devam ettiğine işaret ederken, momentumdaki zayıflama gün içinde sınırlı da olsa kar satışları yaşanabileceğini gösteriyor. 


Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde öne çıkanlar ise 09.00'da İngiltere, ağustos ayı sanayi üretimi ve Almanya, eylül ayı TÜFE, 10.00'da Türkiye, eylül ayı konut satışları, 12.00'de Euro Bölgesi, ağustos ayı sanayi üretimi ve sonrasında da ABD'den 15.30da eylül ayı TÜFE ile 21.00'de eylül ayı FOMC toplantı tutanakları olacak.


Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,32 artışla 1.421,31 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 4,49 puan ve yüzde 0,32 artarak 1.421,31 puana yükseldi.


Bankacılık endeksi yüzde 0,38 ve holding endeksi yüzde 0,36 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,53 ile ulaştırma olurken, yüzde 0,02 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı ile gıda ve içecek sınırlı kaybettirdi.


Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,00 değer kazanarak 1.430,99 puana yükseldi.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 14,16 puan artışla 1.430,99 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 7,7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.


İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,57, holding endeksi yüzde 1,20 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,89 ile metal eşya, makine, en çok gerileyen ise yüzde 0,65 ile madencilik oldu.

(Borsa Gündem)

Kategoriler