LNG Piyasasında Krizi Fırsata Çevirme Yarışı

LNG Piyasasında Krizi Fırsata Çevirme Yarışı

Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarikçileri Rusya’nın Kuzey Akım Boru Hattı’ndan akışı kesmesi sonrası hızla yükselen fiyatlardan faydalanmak için spot sevkiyatlarını hızlandırma çabasındalar.


Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Avustralya, Malezya ve Mısırlı ihracatçılar bu hafta Eylül ve Ekim ayında teslim edilecek LNG kargoları için satış ihaleleri açtılar. Kaynaklara göre aralarında Shell'in de olduğu çok sayıda büyük şirketten gelen sevkiyat teklifleri artmaya devam ediyor.


Hali hazırda oldukça yükselmiş olan gaz fiyatları Rusya’nın Kuzey Akım Boru Hattı’nı kapatmasıyla çok daha yüksek seviyelere ulaşarak sevkiyatlar için küresel çapta yaşanan rekabetin yoğunlaşmasına neden oldu.


Avustralya'daki Darwin ve Malezya'daki Petroliam Nasional Bhd., fiyatların geçici olarak düştüğü birkaç aylık bir aradan sonra Ekim ayı için LNG kargolarını spot piyasaya yeniden sunmaya başladı.


Traderların S&P Global verilerine elde ettiği bilgilere göre Kuzey Asya gösterge spot LNG fiyatları Pazartesi günü 1 milyon İngiliz termal ünitesi başına 62,77 dolara ulaştı.


Bu fiyatlar sezonluk bazda rekor olma özelliğini taşırken geçtiğimiz yıla göre üç katına çıkmış durumda.


-bloomberght.com-

Kategoriler