Borsa Şirketlerinin Covit-19 Bilançosu

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 12 Mart 2021 12:08
Borsa Şirketlerinin Covit-19 Bilançosu

Borsada İşlem Gören Şirketlere Pandeminin Etkisi


Borsada sonuçları piyasa tarafından dikkatle takip edilen 2020 bilanço sezonu tamamlandı.


Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin hepsi 2020 yılına dair mali sonuçlarını paylaştı. Borsa İstanbul’daki tüm şirketlerin karı 110,15 milyar TL olurken, bu rakam geçtiğimiz yıla göre yüzde 11’lik kâr artışına işaret etti.


2020 yılının son çeyreği ile 2019 yılının aynı dönemi karşılaştırıldığında ise Borsa İstanbul’daki şirketlerin kârı yüzde 49 oranında artarak 42,65 milyar TL’ye yükseldi.


Alt kırılımlar itibarıyla yıllık bazda; finans şirketleri ve holdinglerin kârı artarken, finans dışı şirketlerde azalma görüldü.


Finans dışı sektörlerdeki net kâr rakamı yıllık bazda yüzde 9 azalarak 50,31 milyar TL oldu. Şirketlerin satışlarında yüzde 9 büyüme görülürken, yıllık FAVÖK artışı yüzde 13 oldu. Bu şirketlerin bilançolarında 2019 yılında 394,85 milyar TL olan toplam finansal borçların 2020 yılında 501,24 milyar TL'ye sıçraması oldu.


Holdingler cephesi incelendiğinde ise; yüzde 68 FAVÖK artışı ön plana çıkarken, toplam net dönem kârlılıkları yıllık yüzde 59 büyüyerek 17,29 milyar TL’ye ulaştı. Bu dönemde holdinglerin satışları sadece yüzde 9 oranında büyüyerek 307,04 milyar TL oldu.


Banka, sigorta ve faktöringlerin dahil olduğu finans sektörünün net dönem kârı 2020 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oranında artarak 42,55 milyar TL seviyesine çıktı. Çeyreksel bazda kıyaslandığında ise net dönem kârı sadece yüzde 1 oranında arttı.


47 sanayi şirketinin 25'i beklenti üzerinde kâr açıkladı


İş Yatırım’ın analizine göre sanayi şirketlerindeki 47 bilançonun 25 tanesi beklentiden yüksek, 21 tanesi düşük net kâr açıkladı. Finans şirketlerinde ise 8 şirketin 4’ünün net dönem kârı konsensüs beklentilerine paralel ve ikisinin ise beklenti üzerinde gerçekleşti.


Bankacılıkta 2020 bilançosu


Parasal sıkılaşmanın ana tema olduğu 2020 yılının son çeyreğinde bankaların kârlılıkları da baskılandı. Yedi bankanın sadece ikisinde bu dönemde kâr artışı kaydedildi. Yedi bankanın toplam 2020 4. çeyrek net dönem kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 geriledi. Bankalar yılın son çeyreğinde kredi büyümesi kur etkisi arındırıldığında yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam bir önceki çeyrekte yüzde 7, geçen yılın aynı döneminde yüzde 4 seviyesindeydi. Yabancı para kredi büyümesi son çeyrekte sınırlı artarken, kredi büyümesine en fazla katkı yüzde 3,6 oranında artan TL kredileri oldu.


Otomotiv sektöründe son çeyrek pozitif geçti


Küresel salgının patlak verdiği 2020 yılı birçok sektörün talep baskısı yaşadığı bir dönem olarak kayıtlara geçerken otomotiv şirketlerinin bilançolarında bu tablonun tersine pozitif bir görünüm sergilendi. Halka açık yedi otomotiv şirketinin son çeyrek finansalları olumlu bir görünüm çizdi. Bu şirketlerin 2020 yılı son çeyrek net dönem kârı 3,64 milyar TL olurken, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 179’luk artış gerçekleşti. Sektördeki yedi şirketin 3. çeyrekte kârı 2,73 milyar TL olarak gerçekleşmişti.


Gayrimenkulde yüksek satışlar bilançoya yansımadı


TÜİK’in derlediği verilere göre 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11.2 oranında artışla 1 milyon 499 bin adet ile rekor satış oldu. Yılın ikinci çeyreğinde pandemi etkisiyle satışların ciddi oranda daraldığı sektörde, Haziran ayındaki kamu bankalarının başlattığı konut kredisi kampanyaları sektöre hareketlilik getirdi. Satışların bu denli yüksek olduğu dönemde hisse performansları ve bilançolarda aynı etkiyi yaratmadı. İnşaat ve taahhüt sektörünün favök karlılığı yüzde 25 gerilerken, inşaat maliyetlerindeki artışın etkisiyle inşaat malzemeleri favök karlılığı yüzde 236 yükseldi.


Perakendede pozitif bilanço


Analiz edilen 5 perakende şirketinin son çeyrekteki karlılığı 809 milyon TL olurken, hem bir önceki çeyrek hem de geçen yıla göre daha iyi net kâr paylaştı.


Havayollarında salgın etkisi


Pandeminin en fazla etkilediği sektörlerden biri olan havayolları ve yer hizmetleri sektörü geçen yılın aynı dönemine göre kârlılığı yüzde 50 oranında azaldı.


Demir-çelikte ikinci yarıda talep yükseldi


Demir-Çelik temel sektörlerinin kârlılıkları sırasıyla yüzde 52 ve 26 artarken, metal sanayi ürünlerindeki fiyat artışı ve yılın ikinci yarısında yükselen talep etkili oldu.


Holdingler kârlarını artırdı


Borsa İstanbul’daki holdinglerin toplam karı 2020 yılında 17,29 milyar TL ile geçen yıla göre yüzde 28 oranında arttı.


Sigorta da iyi sonuçlar açıkladı


Borsa İstanbul’daki tüm sigorta şirketlerinin kârı 2019 yılında 2,21 milyar TL iken, 2020 yılında bu rakam yüzde 32 oranında artışla 2,92 milyar TL seviyesine çıktı.


Çimentonun kârı yüzde 120 arttı


Çimento sektörünün ise 4 çeyrek karı 683 milyon TL iken, 2019 yılının 4. Çeyreğine göre yüzde 120 oranında büyüdü. 2019 ve 2020 yılının kümülatifini kıyasladığımızda ise yüzde 66 ile karlılığı en çok artan sektörler arasında yer aldı.


2020'de borsada diğer sektörlere ilişkin görünüm


Sektör değerlendirmelerinde; yıllık FAVÖK kârlılığında en yüksek artış yüzde 379 ile medyada olurken, aracı kurumlar, yatırım ortaklıkları ve mobilya yüzde 100 üzerinde FAVÖK büyümesine işaret etti. FAVÖK kârlılığı en fazla düşen sektörler; hayvancılık, turizm ve pazarlama oldu. Sektörlerin yıllık karlılık büyümesinde zirvesi yüzde 165 artışla Aracı Kurumlar alırken, en az azalan Hayvancılık oldu.

(Bloomberg)

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!