Borsada Yeni Rekorlar Geliyor! Yükseliş Sürer Mi?

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 18 Ekim 2022 13:58
Borsada Yeni Rekorlar Geliyor! Yükseliş Sürer Mi?

Borsada Yeni Rekorlar Geliyor! Yükseliş Sürer Mi?

BİST 100 endeksi, tüm zamanların en yüksek seviyesini 3.927 puana taşıdı. Peki yükselişi hangi gelişmeler destekliyor? Yeni zirveler bekleniyor mu? Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Eda Karadağ değerlendirdi.

BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününe, 59,81 puan ve yüzde 1,55 değer kazancıyla 3.907 puan ile tüm zamanların en yüksek gün içi rakamından başladı. Endeks yükselişini sürdürerek, gün içi tarihi rekorunu 3.927 puana taşıdı. BIST 100 endeksi, bugün içerisinde en düşük 3.869 puanı gördü.


YENİ KAPANIŞ REKORU

BIST 100 Endeksi, dün banka hisseleri öncülüğünde sert yükselirken; tüm zamanların en yüksek kapanış rekorunu 3 bin 847 seviyesine taşımıştı.


YÜZDE 100'Ü AŞTI

Borsada işlem gören en büyük 100 şirketin değerini gösteren BIST 100 endeksinin yıl başından bu yana getirisi, dünkü kapanış rakamına göre baktığımızda yüzde 100’ü aştı. Bankacılık endeksine baktığımızda ise yılbaşından beri değer kazancı yüzde 136 olurken; holding endeksinde yükseliş yüzde 119’u aştı.


Küresel piyasalarda risk iştahının kötümser bir hal alması halinde, Borsa İstanbul’da iyimser seyrin bilanço sezonunun da desteğiyle devam etmesi bekleniyor.


Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, hurriyet.com.tr’ye şu değerlendirmeleri yaptı:


Borsa İstanbul’da risk iştahı güçlü kalmaya devam ediyor. En son 13 Eylül tarihinde 3715 puanla yeni zirvesini test eden endeks, dün ve bugün zirvesini tazeledi. Bugün son zirve 3927 puanda bulunuyor. Bankalar öncülüğünde görülen alımlara ana sektörlerden havacılık, gıda ve holdinglerinde eşlik ettiğini söylemek mümkün. Bugünde bu oynaklığın sürmesini ve günün geri kalanında endekste yeni zirvelerin görülmesi beklenebilir.


YENİDEN BİLANÇO SEZONUNA BAŞLIYORUZ

Hatırlayacak olursak, bu seneki bilanço dönemlerinde borsadaki hareketliliğin arttığını ve şirket karlarına dair beklentilerin endeksin yeni zirveleri test etmesini desteklediği görülmüştü. Borsada yeniden bilanço sezonuna başlıyoruz. Bu hafta üçüncü çeyrek finansalları açıklanmaya başlayacak. Şirket karlarına yönelik beklentilerin etkili olması sebebiyle Hisse ve sektör bazlı ayrışmalarda gündeme geliyor. Beklentiler şimdilik borsadaki yükselişi desteklemekte. Yurt dışında da son iki gündür risk iştahı güçlü seyrediyor ancak risklerin devam etmesi sebebiyle oradaki güçlü iştahın şimdilik nereye kadar devam edebileceğini öngörmek pek mümkün değil. Zaten içeride endeksin kendi iç hikayesiyle yükselişini koruduğunu ve geçtiğimiz haftalarda da geri çekilmelerde sınırlı kaldığını ve dışarıya görece pozitif ayrıştığını da izlemiştik. Bu nedenle dışarıda olası bir satışın, bizdeki görünümü ciddi manada etkileyebileceğini düşünmüyorum. Bilanço sezonuna gireceğimiz bu dönemde, endeks için pozitif görüşümü korumaya devam edeceğim.


4000 PUAN GÜNDEME GELEBİLİR

Teknik olarak, 3900 direnci olurken bir sonraki direnci bugünkü zirvesi olan 3927 seviyesinden geçiyor. Bu dirençlerin üzerinde bir görünüm yeni zirveleri beraberinde getirebileceği gibi 3950 direncine doğru hareketini de destekleyebilir. Bu seviyelerin üzerinde ise 4000 puan gündeme gelebilir. Unutmamak gerekiyor, yeni zirveler sonrası endekste kar satışları izleniyor. Bu açıdan dikkatli olunmalı. Olası geri çekilmeler içinse 3800- 3715 destek noktaları olarak görülüyor. Endekste 3715 seviyesi, eylül ayında görülen zirve seviyesi olması sebebiyle önemli.


Endeks belirttiğim destek noktalarına doğru satışlarını karşıladığı sürece yeniden yukarı yönlü tepkisini vermesi beklenebilir. Ancak hikâyenin, bu desteklerin altına doğru bir kırılımda değişeceğini düşünüyorum. Kısa vadede beklentim pozitif, hisse ve sektör bazlı ayrışmalara dikkat etmek gerekiyor.


-cnnturk.com-

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!