ABD'de Enflasyon Şubat'ta Beklentiye Paralel

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 10 Mart 2021 16:33
ABD'de Enflasyon Şubat'ta Beklentiye Paralel

ABD'de Enflasyon Şubat'ta Beklentiye Paralel


ABD'de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı.

Şubat'ta TÜFE geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 1,7 artış kaydetti.

Gıda ve enerji hariç bakıldığında fiyatların aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 1,3 arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkede TÜFE'nin aylık bazda yüzde 0,4; yıllık bazda ise yüzde 1,7 artması yönündeydi. Çekirdek enflasyona ilişkin ekonomistlerin beklentisi ise aylıkta yüzde 0,2; yıllıkta ise yüzde 1,4 olarak belirlenmişti.

Veri özellikle ABD tahvil getirilerinin seyri açısından piyasalar tarafından takip ediliyordu. Yeni yıla yüzde 1'in altında giren ABD 10 yıllık tahvil getirisinde enflasyon beklentileri dolayısıyla yukarı yönlü bir ivme izlenmiş ve getiride yüzde 1,62 seviyesi test edilmişti.

Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık destek paketinde sona doğru

Ülkede tahvil getirileri ve enflasyon konusunda ana başlık Başkan Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık destek paketi oldu.

Koronavirüs pandemisinin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini hafifletmesi hedefiyle hazırlanan 1,9 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketi ABD Senatosu’nda 49’a karşı 50 oyla kabul edildi. Özel bir yasal düzenlemenin devreye sokulmasıyla önü açılan tasarı, Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyaç olmadan Senato’dan geçirilmiş oldu.

Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının ardından Beyaz Saray’a gönderilecek olan tasarı, ABD tarihinin en büyük ikinci teşvik paketini devreye sokacak.

Tasarı, 1.400 dolarlık bireysel çekler dağıtılmasını, yerel yönetimlere yardımlar için 350 milyar dolardan fazla fonlama sağlanmasını, okullara maddi destek verilmesini içeriyor. Ayrıca, daha önce haftalık 400 dolar olarak belirlenen işsizlik yardımının yapılan müzakerelerin ardından 300 dolar olarak sağlanması ve süresinin 6 Eylül’e kadar uzatılması öngörülüyor.

Biden’ın tasarıyı, bir önceki teşvik paketindeki desteklerin süresi dolmadan, 14 Mart’a kadar imzalamasını hedefleyen Demokratlar, verilen teşviklerin ekonomiyi 2022 ara seçimlerine kadar canlandırmasını da umuyor.

Yellen: Paket enflasyon yaratmaz

Paketin Senato'da da kabul edilmesiyle enflasyon yaratıp yaratmayacağı tartışmaları yeniden gündeme geldi. Paketi savunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, söz konusu desteklerin enflasyon yaratmayacağını savundu.

Yellen, MSNBC'ye verdiği röportajda, ekonominin hız kazanmasına rağmen teşvikin uygulanmasının bir sonucu olarak tüketici fiyat baskılarının artabileceği yönündeki endişelere yönelik soruya, "Bunun olabileceğini gerçekten düşünmüyorum. Zira pandemi öncesi enflasyon çok yüksek değil çok düşüktü" cevabını verdi.

Teşvik paketinin ABD'yi gelecek yıl tam istihdama döndürmesi gerektiğini söyleyen Yellen paketin yüz milyonlarca Amerikalının pandemiyle başa çıkmak için ihtiyaç duydukları yardımı sağladığını söyledi ve tasarının kabul edilmesinin ardından ekonomide eşitsizliğe katkıda bulunan temel sorunların ele alınacağını belirtti.

(Bloomberg)

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!