Artan Pamuk Fiyatlarına Sektörden Tepki Gecikmedi

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 8 Ekim 2021 00:00
Artan Pamuk Fiyatlarına Sektörden Tepki Gecikmedi

Artan Pamuk Fiyatlarına Sektörden Tepki Gecikmedi


Küresel pamuk fiyatları 10 yılın zirvesi görürken yükseliş rallisi de devam ediyor.


Fiyatların artışında iklim koşulları, artan navlun fiyatları, azalan rezervler, Çin ve Hindistan’dan arz endişesi sorunları ve artan talep etkili oluyor.


Özellikle Çin tarafından gelen kuvvetli talep pamuk fiyatlarındaki ralliyi desteklerken, fiyatlar yıl başından bu yana yüzde 40’dan fazla arttı.


Zayıf gelen ABD’deki mahsul rakamları ve geciken hasat zamanı da arz noktasını etkilerken, stoklarda ciddi oranda gerilemeye neden oldu.


Türkiye’de ise fiyatlar geçen hafta Şanlıurfa’da kilo başına 24 TL’ye, İzmir’de ise 22 TL’ye kadar yükseldi.

2011'de de fiyatlar yükselmişti

Pamuk fiyatlarında sert yükseliş daha önce 2009-2011 dönemlerinde de takip edilmişti. 2 yıllık süre zarfında pamuk fiyatları 0,42 dolardan 2 dolara kadar yükselip kısa vadede tekrardan 0,70 dolar seviyelerine gerilemişti.


Sektör temsilcileri nasıl yorumladı?

"Mevcut kurak dönem pamuk fiyatlarının artmasına neden oluyor. Mevcut fiyat artışları sonrasında fiyatların geri geleceğini düşünmüyorum. Önlem olarak stoklama yapsak bile 1 yıl sonra bu maliyetler ile karşı karşıya kalacağız. Maliyet noktasında hem Döviz, hem paranın maliyeti hem de hammadde fiyatları sektörü sıkıştırıyor. Artan maliyetler karşısında fiyat artışını alım gücünün üstünde yaparsak satış tarafını etkiliyor. Kısır bir döngü söz konusu. Bu yüzden biz de yurt dışı pazarda e-ticaret çalışması yapıyoruz"

Kiğılı Ceo’su Hilal Suerdem

"Artan fiyatları gözlemliyoruz. Küresel sevkiyat problemleri de söz konusu. Lojistik girdi maliyetlerinde artış fiyatları yukarı yönlü destekliyor. Fakat biz bu durumun dönemsel ve geçici olduğunu düşünüyoruz. Hedge ürünleri ile birlikte maliyet unsurlarını minimize etmeye çalışıyoruz."

Dagi Giyim

"Türkiye’de sezonun başındayız. Ürettiğimiz pamuk bize yetmiyor, önemli bir ithalatçıyız. 2021’in sonuna kadar 2 milyar dolara yakın pamuk ithalatının olmasını bekliyoruz. Firmalarımız rekabet ortamında zorlanıyor. Bu yüksek fiyatların kârlılıklarımıza etkisi var. Kağıt üzerinde kâr marjında düşme yok gibi gözükse de gerçekte kâr marjını baskılıyor bu durum. Fiyatların tüketiciye yansıması 6 aylık bir süreç. Dünden bugüne olmaz."

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri ihracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz

(Bloomberg)

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!