Fed Kararının Ardından Düşüşe Geçen Dolar Tekrar Yükselmeye Başladı

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 4 Kasım 2021 11:24
Fed Kararının Ardından Düşüşe Geçen Dolar Tekrar Yükselmeye Başladı

Fed Kararının Ardından Düşüşe Geçen Dolar Tekrar Yükselmeye Başladı



Dün gün ortasında yüzde 20'ye yaklaşan enflasyonun da etkisiyle güne başladığı 9,62'li seviyelerden 9,74'e kadar yükselen dolar/TL, Fed'in faiz kararı ve varlık alımlarını 15 milyar dolar düşürmesiyle birlikte 9,65'in altına çekilmişti. Dolar/TL, bu sabah saatlerinde 9,66-9,67 bandında değerleniyor. Euro/TL'de ise işlemler  11,20 seviyelerinin hemen üzerinde gerçekleşiyor.

Borsa İstanbul'da ise işlemler yüzde 1,5 civarı primli.


Fed'den beklenen hamle geldi, bugün gözler İngiltere'de


Küresel piyasalarda ise gözler Fed'deydi. Hisse piyasaları, Fed'in varlık alımlarını azaltma kararı almasının ardından yükselirken enflasyon görünümüne dair endişeler uzun vadeli tahvil getirilerinin yükselmesine yol açtı.


Fed, beklendiği gibi varlık alımlarını bu aydan itibaren her ay 15 milyar dolar olacak şekilde azaltmaya başlayacağını açıkladı. Ancak, programın hızını gerektiği şekilde azaltabileceği ya da artırabileceği ihtimaline açık kapı bıraktı.


Fed'in dün gece açıkladığı kararın ardından yatırımcılar gözlerini İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) kararına çevirdi. BOE, bugün 15:00'te açıklayacağı kararla faiz artırımlarına başlayabilir. Yatırımcılar ise faiz artırımlarının küresel tahvil piyasalarına tam olarak ne etkileri olacağını kestiremiyorlar.


Dünyada hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin bir şekilde sıkılaştırma eğilimine girdiği dönemde TCMB ise yükselen enflasyona ve değer kaybeden TL'ye rağmen dünyanın aksine gevşeme eğiliminde. TCMB fiyat istikrarının cari fazla verilmeden sağlanamayacağını belirtirken, tüketici enflasyonun ise Ekim'de yükseldiği yüzde 20'lerde aylarca kalması bekleniyor. Ekonomistler cari fazlaya odaklanmanın enflasyondaki yükselişini daha da yukarı çekebileceğinde endişelendiler.

-Dünya Haber-

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!