Piyasalarda Fed Oynaklığı! Bugün Büyük Gün: Hatlar Belli Olacak

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 4 Kasım 2022 09:53
Piyasalarda Fed Oynaklığı! Bugün Büyük Gün: Hatlar Belli Olacak

Piyasalarda Fed Oynaklığı! Bugün Büyük Gün: Hatlar Belli Olacak

Piyasalarda Fed Başkanı Powell'ın faiz oranlarının 'nihai seviyesinin' önceden beklenenden daha yüksek olacağını söylemesiyle fiyatlar düşüşe geçti. Bankalar ve yatırım şirketleri 2023 tahminlerini yenilemeye başladı. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdamın da özellikle Fed'in yol haritasını belirlemesi açısından önemli bir etkisi olacak.

ALTIN DÜŞÜŞE GEÇTİ

Altın, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranlarının "nihai seviyesinin" önceden düşünülenden daha yüksek olacağına işaret etmesiyle Fed sonrası tüm kazançlarını kaybetti. Powell ayrıca yumuşak bir iniş için pencerenin "daraldığını" söyledi.


Kıymetli metal, Fed'in üst üste dördüncü kez faiz oranlarını 75 baz puan artırma kararının ardından Powell'ın basın toplantısı sırasında hızla düştü. Duyurudan hemen sonra günlük en yüksek seviyesi 1,673,10 dolara sıçradıktan sonra , Aralık Comex altın vadeli işlemleri Powell'ın Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte 1,639,70 dolara düştü.


FED YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK

Bugün saat 15:30'da ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Son olara 3. çeyrekte sürpriz bir büyümeyle resesyon endişelerini savuşturan ABD ekonomisi için bu veri, Fed'in yol haritası açısından önemli. Bankanın daha şahin davranmaya devam ettiği son dönemlerde işgücü piyasasından gelebilecek bir daralma sinyali, yeni hatların belirlenmesine sebep olabilir.


DOLAR ENDEKSİ GERGİN

Hafta içi 110 seviyelerine kadar düşen Dolar endeksi Fed'den gelen sinyallerle tekrar tırmanışa geçmiş ve 113 seviyelerine yükselmişti. Döviz piyasasında da doların baskısı bugünkü veri ile çözülebilir.


DÖVİZ PİYASASI HAREKETLENDİ

Euro, geçen haftaki faiz artırımının ardından hızlı yükselse de bu hafta ibreyi aşağı çevirdi. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'ndan gelen son 33 yılın en büyük faiz artırımıyla hareketlendi.


ABD ekonomisi, 2022 yılının Eylül ayında, 2021 yılının Nisan ayından bu yana en az, ancak 250 bin olan piyasa tahminlerinin üzerinde 263 bin istihdam ekledi.


EYLÜL VERİSİ KRİTİKTİ

Okuma, yüksek faiz oranları ve fiyatların ekonomi üzerinde ağırlık yaratmaya başlamasıyla yılın ilk sekiz ayında ortalama 439 binden bir düşüşe işaret ediyor. Yine de sayı, pandemi öncesi seviyesinden yaklaşık 500 bin daha yüksek istihdam ile sıkı bir işgücü piyasasına işaret etmeye devam ediyor.


İŞTE BEKLENTİLER

Bloomberg verilerine göre Wall Street'in rapora ilişkin beklentileri şöyle:


Tarım dışı maaş bordroları: Eylül ayındaki 263.000'e kıyasla bu ay 195.000 bekleniyor


İşsizlik oranı: Beklenen yüzde 3,6.


Aydan aya ortalama saatlik kazançlar: Eylül'deki yüzde 0,3'lük artışa karşılık beklenen yine aynı olması.


Yıllık ortalama saatlik kazançlar: Eylül'de beklenen yüzde 5,0 oranındaki artışa karşılık beklenen yüzde 4,7 artış.


Rakamlar tahminlerle örtüşürse, tahmini baskı, Aralık 2020'den bu yana tarım dışı maaş bordrolarında aylık en düşük okumayı işaretleyecektir.


Ekim ayında istihdam verilerinin soğuması , ücretler üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturan ve fiyatların yükselmesine katkıda bulunan olağanüstü derecede sıkı bir işgücü piyasasını şiddetle bastırmaya çalışan Federal Rezerv yetkilileri için hoş bir işaret olabilir.

-cnnturk.com-

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!