Türkiye de Ekim Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 3 Kasım 2021 11:48
Türkiye de Ekim Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Türkiye de Ekim Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı


 Türkiye'de bugün Ekim ayı enflasyon rakamı açıklandı. Geçen ay %19,58 seviyesine çıkan TÜFE, Ekim ayında aylık %2,39, yıllık %19,89 seviyesine yükseldi. Piyasalarda beklenti yıllık TÜFE'nin %20'yi aşması yönündeydi.


Dünyada enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş hemen hemen tüm ülkelerde enflasyonu yükseltti, Türkiye'de ise pandemi sonrası %11 seviyesinden yükselişe geçen TÜFE, yılın 3. çeyreğinde dövizdeki dalgalanmanın etkisiyle arttı. Haziran ayında 8,80 seviyesine çıkarak rekor kıran USD/TRY kuru Temmuz - Ağustos dönemini görece sakin seyir izlemişti, ancak dövizin üretici ve tüketici fiyatlarına olan etkisinin devam etmesi nedeniyle enflasyon yükselmeye devam etti.


Eylül ayında TCMB'nin faiz indirimine başlaması ve dövizdeki yükselişin hızlanmasıyla TÜFE aylık %1,25 oranında artmıştı. Ekim ayında merkez bankası 200 bp ile beklentilerden yüksek oranda faiz indirdi. Para politikasının yanında diplomatik gerginliğin de artmasıyla dolar kuru 9,8595 ile tarihi zirveye çıktı. Bu dönemde petrol fiyatlarındaki artış yurt içinde de akaryakıt fiyatlarının artmasına neden oldu ve mevcut gelişmeler enflasyon sepetinde artışa neden oldu.


TÜİK verilerine TCMB'nin gösterge olarak takip ettiği çekirdek TÜFE %16,82 seviyesine yükseldi. Ağustos ayında %45'i aşarak rekor seviyeye çıkan ÜFE, Eylül'deki sınırlı gerilmenin ardından Ekim ayında aylık %5,24 oranında artışla %46,31'e çıktı. Bu seviye veri ölçüm tarihinde üretici fiyatlarında görülen en yüksek artış olurken ÜFE ve TÜFE arasındaki makas da en yüksek seviyeye çıktı.


TÜFE'de sınırlı artış olmasına karşın ÜFE'de rekor kırılması fiyatlardaki artışın henüz üreticiden tüketiciye tam olarak yansımadığını, fakat gelecek aylarda yansımaya devam edeceğini gösteriyor.

-İnvesting-

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!