Reel Kesim Net Döviz Açığı Haziran'da Geriledi

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 2 Eylül 2022 16:33
Reel Kesim Net Döviz Açığı Haziran'da Geriledi

Reel Kesim Net Döviz Açığı Haziran'da Geriledi

Merkez Bankası Veri Yönetişim İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından finansal kesim dışındaki firmaların Döviz varlık ve yükümlülükleri Haziran 2022 verilerini açıkladı.


Mayıs 2022 verilerine göre varlıklar 224 milyon dolar artarken, yükümlülükler 5.624 milyon dolar azaldı. Net Döviz Pozisyonu Açığı ise 100 milyar 78 milyon dolar olarak gerçekleşerek Mayıs 2022 dönemine göre 5 milyar 848 milyon dolar azaldı.


Haziran 2022 dönemi varlık dağılımı incelendiğinde; bir önceki aya göre yurt içi bankalardaki mevduat 355 milyon dolar azalırken, ihracat alacakları ve yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları sırasıyla 370 milyon dolar ve 260 milyon dolar arttı.

Kısa vadeli kredi 1 milyar dolar azaldı

Yükümlülük dağılımında ise; bir önceki aya göre yurt içinden sağlanan nakdi krediler ve yurt dışından sağlanan nakdi krediler sırasıyla 4 milyar 779 milyon dolar ve 1 milyar 384 milyon dolar azalırken, ithalat borçları 539 milyon dolar arttı. Bunlara bağlı olarak yükümlülükler 5 milyar 624 milyon dolar azaldı.


Yükümlülüklerin vade yapısına bakıldığında; Haziran 2022 döneminde yurt içinden sağlanan kısa vadeli krediler Mayıs 2022 dönemine göre 522 milyon dolar azalırken, uzun vadeli olanlar 4.257 milyon dolar azaldı. Yurt dışından sağlanan kredilerde ise kısa vadeli olanlar 1 milyar 163 milyon dolar artarken, uzun vadeli krediler 2 milyar 9 milyon dolar azaldı.

-bloomberght.com-

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!