Salgın İlk Çeyrekte Turizm Gelirini Azalttı

Düzenleyen: serapaycan, Güncelleme: 30 Nisan 2021 11:14
Salgın İlk Çeyrekte Turizm Gelirini Azalttı

Salgın İlk Çeyrekte Turizm Gelirini Azalttı


Salgın nedeniyle 2021 yılının ilk çeyreğinde küresel düzeyde turizm gelirlerinde zayıf seyir sürerken, Türkiye'nin turizm kaynaklı gelirlerindeki kan kaybı da devam etti.


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre yılın ilk çeyreğinde turizm geliri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 40,2 azalarak 2,5 milyar dolar oldu. Salgının turizm gelirlerine büyük darbe vurduğu 2020 yılının ikinci çeyreğin ardından turizm gelirleri yılın 3. çeyreğinde 4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiş, yılın son çeyreğinde ise 3,9 milyar dolar olarak kaydedilmişti.


2021'in ilk çeyreğiyle turizm gelirlerindeki düşüş ivmesinin devam ettiği izlendi.



İlk çeyrekte turizm gelirinin yüzde 68,8'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 31,2'si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 2 milyar 296 milyon 854 bin dolarını kişisel harcamalar, 155 milyon 359 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.


Gelirler düştü, kişi başı ortalama harcama arttı


Yılın ilk çeyreğinde turizm gelirlerindeki düşüş devam ederken kişi başına harcamada ise artış izlendi. 2020 yılında kişi başına harcama 762 dolar olarak gerçekleşirken, 2021'in ilk çeyreğinde bu rakam 943 dolar oldu.

Aynı dönemde gecelik ortalama harcama ise 56 dolar olarak kaydedildi.


Mart'ta ziyaretçi sayısı yüzde 23,7 arttı


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turist verilerinde ise baz etkisiyle artış kaydedildiği görüldü. Verilere göre turist sayısı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23,7 artış kaydetti. 3 ayın ardından turist sayısı 1 milyon eşiğini aşarak 1,2 milyon oldu.

Mart'ta Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke 219 bin 458 ziyaretçi ile Rusya oldu. Rusya'yı İran ve Almanya takip etti.

Türkiye 2021 yılının ilk 3 ayında ise toplam 2 milyon 689 bin 986 ziyaretçiyi ağırladı.

Küresel salgın sürecinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53,92 azalış yaşayan Türkiye’ye gelenlerin 1 milyon 953 bin 86’sı yabancı ziyaretçi, 736 bin 900’ü de yurt dışı ikametli vatandaş oldu.

(Bloomberg)

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!