Bireysel Yatırımcılara Borsa Düşüşüne Karşı Tavsiyeler

Düzenleyen: piyasarehberim, Güncelleme: 8 Ekim 2021 12:19
Bireysel Yatırımcılara Borsa Düşüşüne Karşı Tavsiyeler

Bireysel Yatırımcılara Borsa Düşüşüne KarşıTavsiyeler


2020’nin mart ayında korona virüsün ilk dalgasının başlamasıyla birlikte borsalarda görülen düşüşün ardından ortaya çıkan eşi benzeri görülmemiş boğa piyasası, birçok alanda yatırımcılara kazandırdı. 2021 yılında da bireysel yatırımcılar, sosyal medya platformları üzerinden organize olarak Gamestop gibi bazı hisseleri yükseltti. Ancak hiçbir boğa piyasası sonsuza dek süremez. Borsalarda düşüş kaçınılmaz, ve şimdiden böyle bir düşüşün nedenleri ortaya çıkmaya başladı.


Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande’nin borç krizi ülkenin ekonomik istikrarını tehdit altında bırakırken, bu krizin küresel finansa da sıçrama riski endişe yaratıyor. Bazı gözlemciler 300 milyar dolarlık ödenmemiş borcu bulunan şirketin iflası halinde, Çin’in Lehman Brothers’ın iflası döneminde yaşananlara benzer bir dönem yaşayabileceğini düşünüyor.

Forbes’un haberine göre ABD’de enflasyon yükselirken ABD Merkez Bankası (FED) tahvil alımlarının miktarını azaltmak ve faiz oranlarını yükseltmek arasında bir denge kurmak zorunda. Bu hamlelerin hızla gerçekleşmesi ise ekonomik toparlanmaya zarar verebilir. Olması gerekenden yavaş gerçekleşmesi halinde ise enflasyon daha da yükselebilir. Bireysel yatırımcılar için potansiyel bir düşüşe karşı hazırlıklı olmak oldukça önemli. Ancak ayı piyasalarına hazırlanmak için bazı yöntemler var.


borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre günübirlik yatırımcılar boğa piyasalarında yüksek getiriler elde ediyor. Ancak piyasalar düşerken, performansları da düşüyor. Bunun nedeni ise oldukça basit. Bireysel yatırımcılar, yatırımlarını makroekonomik beklentiler çerçevesinde yapmıyor. Üstelik borsalarda düşüş beklentisiyle yatırım davranışlarını değiştiren bireysel yatırımcılar hata yapıyor. Bunun ise iki nedeni var.


Birincisi bankalar ve hedge fonlar gibi kurumsal ve büyük yatırımcılar stratejilerinde makroekonomik değişimleri önceden fiyatlıyor. Borsalarda düşüş endişeleri medyada yer almaya başladığında büyük oyuncular çoktan buna hazırlanmış oluyor ve bireysel yatırımcıların kaçacak fazla bir alanı kalmıyor. İkincisi, bireysel yatırımcılar düşüş beklentisiyle nakde geçtiğinde ve düşüş gerçekleşmediğinde, elde edebilecekleri getirileri de kaybetmiş oluyor.

Borsalarda neler olacağını tahmin etmeye çalışmak oldukça zor. Peki bireysel yatırımcılar borsa düşüşüne karşı nasıl hazırlıklı olabilir?


1. Stratejinizi bilin


Bireysel yatırımcıların borsa düşüşlerinde kendilerini koruması için en iyi yöntem, bir stratejiye sahip olmak. Bu strateji oldukça belirgin ve takip etmesi kolay olmalı. 


Bir yatırım yapmadan önce karlarınızı ne zaman alacağınızı planlayın. 10 dolardan alım gerçekleştirdiğinizde ve hisse fiyatı 15 dolara yükseldiğinde, bu pozisyonu %10 oranında düşürün ve getirilerinizi başka bir varlığa yönlendirin. Bu varlık bir başka hisse, tahvil ya da nakit olabilir. Hisse fiyatı 20 dolar olduğu takdirde %10 daha düşürün. Hisseler yükselirken satış yapmak her zaman zorludur, bu nedenle bu strateji disiplin gerektiriyor.


2. Risklerinizi kontrol altına alın


Stop loss kullanın. 10 dolardan satın aldığınız bir hissede, %10’dan fazla kayıp yaşamamak için 9 dolarda zararı durdurmak için satış yapın. Örneğin hisse 15 dolara yükseldiğinde, bu rakamı 13 ila 14 dolara yükseltin. Bu şekilde satın aldığınız hisse düştüğünde bir miktar kar etmiş, potansiyel kayıplarınızı da kontrol altında tutmuş olursunuz. Aynı zamanda piyasalar düşerken ne kadar zarar edebileceğinizi bilmek de önem taşıyor.


3. Yatırımlarınızı çeşitlendirin


Zararı durdurma satışı ve disiplinli bir yatırım stratejisiyle bireysel yatırımcılar potansiyel borsa çöküşlerine karşı önlem alabilir. Yatırımları çeşitlendirmek de oldukça önemli. Bu da yatırımcıların portföylerinde hisse, tahvil, nakit gibi farklı varlıklar olması gerektiği anlamına geliyor. Aynı zamanda hisse yatırımlarının da çeşitlendirilmesi gerekiyor. Sahip olduğunuz hisseler farklı sektörlerde ve farklı bölgelerde yer almalı.


Bunun en iyi yöntemlerinden bir tanesi S&P 500 endeksi temelli bir yatırım stratejisi izlemek. Bu şekilde otomatik olarak farklı sektörlere yatırım yapabilirsiniz. Aynı zamanda şirketlerin bir çoğu ABD dışındaki bölgelerde de faaliyet gösteriyor.


Bireysel yatırımcıların aynı zamanda bir miktar nakde de sahip olması önemli.

(Borsa Gündem)

Son Eklenen Haberler

Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle Başladı
Borsa Haftanın İlk Gününe Yükselişle BaşladıBorsa, haftaya yüzde 0,38'lik yükselişle başladı.Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi haftanın ilk iş gününe ...
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime Başladı
Golf Dondurma Kahramanmaraş Fabrikası Yeniden Üretime BaşladıGolf Dondurma'nın en beğenilen dondurma markası 'Golf Maraşım'ın üretildiği Kahramanmaraş...

Son Eklenen Yorumlar

  • Hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yazan sen olmak istiyorsan kullanıcı girişi yaptıktan sonra yorum yazabilirsin!